ДО ПИТАННЯ ПРО ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ПРАВ СПОРТСМЕНІВ, ЩО ПРОЖИВАЮТЬ У СІЛЬСЬКІЙ МІСЦЕВОСТІ

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.32782/lexsportiva/2021.2.7

Ключові слова:

спорт, спортсмен, спортивні заходи, права спортсменів, захист прав, сільська місцевість, сільські та селищні ради

Анотація

У статті здійснено аналіз діючого законодавства та практичного стану питань, які пов’язані із забезпеченням прав спортсменів, що проживають у сільській місцевості. Зроблено висновок про те, що кількість спортивних заходів, які проводяться в селах, є значно обмеженими порівняно із спортивними заходами, які проводяться у містах. Звернуто увагу на те, обов'язки та завдання, які покладені на виконавчі органи сільських, селищних рад, підприємства, установи та організації агропромислової галузі, що розташовані в сільській місцевості, за умов постійної нестачі коштів у сільському, селищному бюджеті навіть на вирішення найнагальніших соціальних проблем непросто, а іноді й неможливо. Разом з тим, пропаганда здорового способу життя, залучення сільських громад, зокрема дітей і молоді, до занять фізкультурою і спортом, змістовного дозвілля є надзвичайно важливим, це дієвий засіб відволікти підростаюче покоління від небажаного впливу вулиці, надмірної прив’язаності до комп’ютерів та задіяти його фізичну активність на користь громаді. Зроблено висновок про необхідність вжити наступні заходи: забезпечити контроль за виконаннями Державних цільових програм розвитку українських сіл, в тому числі у напрямках, що стосуються розвитку фізичної культури і спорту; при розробці та затвердженні Державного бюджету України передбачати виділення бюджетних коштів для сільської місцевості у напрямках, зазначених у Законі України «Про пріоритетність соціального розвитку села та агропромислового комплексу в народному господарстві» та в частині дотримання обсягів мінімального фінансування розвитку села; надання переваги селу порівняно з містом у спорудженні необхідних об'єктів (в тому числі об'єктів спорту), та забезпечення відповідно до науково обґрунтованих нормативів якості спортивного та іншого обслуговування на селі; розглянути доцільність впровадження пільгового оподаткування для новостворених підприємств на сільських територіях у разі надання соціально-необхідних послуг або здійснення інфраструктурного забезпечення цих територій; розглянути доцільність впровадження довгострокового безвідсоткового кредитування будівництва житла для фахівців сфери фізичної культури і спорту, що працюють у сільській місцевості; забезпечити сприяння реалізації регіональних та місцевих стратегій і програм розвитку несільськогосподарських видів економічної діяльності на основі наявного ресурсного потенціалу та послугах конкретних сільських територій.

Посилання

Статівка А.М. Організаційно-правові питання соціального розвитку села в Україні: моногр. Харків : Право, 2007. 208 с.

Про фізичну культуру і спорт: Закон України від 24.12.1993 року № 3808-ХІІ. URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/3808-12.

Сащенко І. Про принципи правового регулювання інвестицій у соціальний розвиток села. Підприємництво, господарство і право. 2017. № 2. С. 110–114.

Розвиток фізичної культури і спорту серед сільського населення. Фізкультурно – спортивний клуб «СОКІЛ». 2014. URL: http://tovarustvosokil.at.ua/publ/rozvitok_fizichnoji_kulturi_i_sportu_sered_silskogo_naselennja/1-1-0-1.

Про пріоритетність соціального розвитку села та агропромислового комплексу в народному господарстві: Закон України від 17.10.1990 № 400- XII. URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/400-12.

Про державні соціальні стандарти та державні соціальні гарантії: Закон України від 05.10.2000 № 2017-III. URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2017-14.

Про затвердження Державної цільової програми розвитку українського села на період до 2015 року: Постанова Кабінету Міністрів України від 19 вересня 2007 р. № 1158. URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/1158-2007-п.

Про місцеве самоврядування в Україні: Закон України від 21.05.1997 № 280/97-ВР. URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/280/97-вр.

Сторінки історії освіти Брусилівщини: Офіційний сайт відділу освіти та спорту Брусилівської селищної ради. URL: http://brusyliv.osv.org.ua.

Щодо проблем розвитку соціальної інфраструктури сільських населених пунктів. Аналітичні записки Національного інституту стратегічних досліджень. URL: http://www.niss.gov.ua/articles/1132.

##submission.downloads##

Опубліковано

2022-02-08

Як цитувати

Харитонова, Т. Є. (2022). ДО ПИТАННЯ ПРО ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ПРАВ СПОРТСМЕНІВ, ЩО ПРОЖИВАЮТЬ У СІЛЬСЬКІЙ МІСЦЕВОСТІ. Lex Sportiva, (2), 32–37. https://doi.org/10.32782/lexsportiva/2021.2.7

Номер

Розділ

Статті