ДЕРЖАВНО-ПРИВАТНЕ ПАРТНЕРСТВО В СФЕРІ СПОРТУ

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.32782/lexsportiva/2021.2.2

Ключові слова:

державно-приватне партнерство, спорт, державне управління, бізнес, держава, інновації, відносини, інфраструктурні проєкти

Анотація

Зважаючи на те, що доля витрат держави на створення та розвиток інфраструктурних проєктів у сфері спорту в Україні, на даний час, залишається незначною та не покриває необхідної потреби, виникає питання ефективності використання бюджетних коштів та стимулювання залучення приватних інвестицій в сферу спорту. У статті визначено загальнотеоретичні принципи становлення державно-приватного партнерства (далі – ДПП) в Україні та світі. Досліджено сучасні проблеми становлення інституційного партнерства та відносини держави та приватного сектору у сфері фізичної культури та спорту в процесі розвитку ДПП, узагальнено та систематизовано механізми державної підтримки приватних інвестицій у спортивній індустрії на базі тенденцій в розвитку підприємництва у досліджуваній сфері. Розглянуто питання фінансування інфраструктурних проєктів спортивної індустрії за допомогою ДПП, при цьому, особлива увага приділена характеристиці різних моделей ДПП (концесії, контрактів життєвого циклу тощо) та механізмів їх застосування у різних країнах (США, Англії, Італії та інших) та аналізу Закону України “Про державно- приватне партнерство”. На підставі аналізу проєктів, а також правових механізмів, що забезпечують права та обов’язки держави та приватного партнера в Україні, зауважено на необхідності підтримки ДПП у сфері спорту. Зроблено висновок, що при взаємодії бізнесу та держави у сфері фізичної культури та спорту, повинен досягатися баланс між приватними інтересами підприємця та соціальними задачами, які виникають та повинні розвиватися на користь суспільства. Крім того, у висновку цієї роботи піднімаються проблеми, що виникають у ініціаторів та власників проєктів ДПП, шляхи вирішення складних аспектів та зауважено на тому, що важливо створити умови для нових інституційних відносин партнерства держави та бізнесу, які будуть сприяти розвитку сфери спорту, формуванню сучасних наукових розробок та інноваційних технологій.

Посилання

Ukraine. (2010). On public-private partnership: Law 2404-VI. In https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2404-17#Text

Cabinet of Ministers of Ukraine. (2011). Some issues of the organization of public-private partnership: Resolution 384. In https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/384-2011-п#Text.

Babenko E.I., Starlychanova M.A. (2019) Prospects for the development of public-private partnership in the sports industry. Bulletin of the Academy of Knowledge, 2 (31), 25–28. In https://cyberleninka.ru/article/n/perspektivy-razvitiyagosudarstvenno-chastnogo-partnerstva-v-sportivnoy-industrii.

Gontaruk O.M. (2015). Problems of implementation of public-private partnership in the field of physical culture and sports. Actual problems of physical culture and sports, 34 (2), 31-35. In https://dspace.vspu.edu.ua/bitstream/handle/123456789/718/Гонтарук.pdf?sequence=1&isAllowed=y.

State Budget-2022: UAH 8.2 billion allocated for the development of sports and youth policy. In https://www.kmu.gov.ua/news/derzhbyudzhet-2022-vidileno-82-mlrd-grn-na-rozvitok-sportu-ta-molodizhnoyi-politiki.

Zavyalova E.B., Tkachenko M.V. (2018). Problems and prospects for the application of public-private partnership mechanisms in the social sphere. Vestnik Rossiiskogo universiteta druzhby narodov. Series: Economics. T. 26, 1, 61–75.

In https://mgimo.ru/library/publications/problemy_i_perspektivy_primeneniya_mekhanizmov_gosudarstvenno_chastnogo_partnerstva_v_otraslyakh_sots/.

Namchuk V.A. (2011). Models of the welfare state: ideological basis and general characteristics. Theory and practice of public administration, 3 (34), 1-8. In http://www.irbis-nbuv.gov.ua/cgi-bin/irbis_nbuv/cgiirbis_64.exe? I21DBN =LINK & P21DBN = UJRN & Z21ID = & S21REF = 10 & S21CNR = 20 & S21STN = 1 & S21OMTA = & 2_S21STR =Pubupr_2013_2_9

##submission.downloads##

Опубліковано

2022-02-08

Як цитувати

Журило, С. С., & Гук, І.-М. М. (2022). ДЕРЖАВНО-ПРИВАТНЕ ПАРТНЕРСТВО В СФЕРІ СПОРТУ. Lex Sportiva, (2), 6–9. https://doi.org/10.32782/lexsportiva/2021.2.2

Номер

Розділ

Статті

Статті цього автора (авторів), які найбільше читають