ПОНЯТТЯ СПОРТИВНОГО ЗМАГАННЯ В ЗАКОНОДАВСТВІ УКРАЇНИ

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.32782/lexsportiva/2021.2.1

Ключові слова:

спортивне право, спортивні правовідносини, спортивні змагання, спортивна класифікація

Анотація

У статті висвітлюється питання визначення змісту поняття спортивного змагання в спортивному праві України, оскільки юридичне визначення його сутності є важливим елементом характеристики спортивних правовідносин, а також розкриваються особливості спортивного змагання як правової категорії в спортивному праві України. Метою статті є дослідження правових аспектів визначення поняття спортивного змагання в спортивному праві України та його правова характеристика. За результатами проведеного дослідження зроблено висновок, що спортивне змагання є складним юридичним поняттям, яке включає в себе комплекс юридичних економічних і соціальних елементів і, з урахування проведеного аналізу, надано авторське визначення даному поняттю. Легальне визначення цього поняття містить імперативну вказівку на ту обставину, що спортивними можуть визнаватися лише змагання, що проводяться організатором спортивних заходів з метою порівняння досягнень спортсменів та визначення переможців відповідно до правил спортивних змагань з видів спорту та затвердженого організатором спортивних заходів положення (регламенту) про ці змагання, що відповідає визначеним центральним органом виконавчої влади у сфері фізичної культури і спорту вимогам. Спортивне змагання – це система створюваних організатором даного заходу (або особою, уповноваженим організатором на проведення змагання від його імені і за його дорученням) правових, економічних і організаційних заходів, направлених на ефективну, точну і повну реалізацію затвердженого регламенту (положення) змагання і забезпечення умов його проведення з врахуванням дотримання прав і інтересів учасників змагання, його організаторів, глядачів і інших осіб, у тому числі заходи, що є необхідні для забезпечення нормального ходу змагання і забезпечення їх виконання (збір фінансових коштів на проведення змагання, оренда спортивних споруд, оплата і організація проїзду, харчування, житло для учасників змагання, виготовлення символіки змагання, поширення квитків, акредитація ЗМІ і інші аналогічні дії).

Посилання

Закон України «Про внесення змін до Закону України «Про фізичну культуру і спорт» та інших законодавчих актів України» від 17 листопада 2009 року № 1724. URL: http://www.zakon1.rada.gov.ua.

Положення про Єдину спортивну класифікацію України затвердженим наказом Міністерства України у справах сім'ї, молоді та спорту від 7 квітня 2006 року № 1088. URL: http://www.zakon1.rada.gov.ua.

Алєксєєв С.В. «Спортивное право России. Правовые основы физической культуры и спорта», Учебник для студентов вузов, обучающихся по специальностям 021100 «Юриспруденция» и 022300 «Физическая культура и спорт». Москва : ЮНИТИ-ДАНА, 2005. 671 c.

Столяров В.И. Социология физической культуры и спорта : учебник. М. Физическая культура, 2005.

Матвеев Л.П. Общая теория спорта и ее прикладные аспекты. Санкт-Петербург : Издательство «Лань», 2005. 384 с.

Гужаловский А.А. Основы теории и методики физической культуры. Москва : Физкультура и спорт, 1986. 352 с.

##submission.downloads##

Опубліковано

2022-02-08

Як цитувати

Апаров, А. М. (2022). ПОНЯТТЯ СПОРТИВНОГО ЗМАГАННЯ В ЗАКОНОДАВСТВІ УКРАЇНИ. Lex Sportiva, (2), 3–5. https://doi.org/10.32782/lexsportiva/2021.2.1

Номер

Розділ

Статті